the

     A-A-P logo     

project


 

Zimbu Awards

Persbericht. Ga naar de Engelse versie

Voor direkte publicatie.

 
Titel: Zimbu Award uitgereikt

Nijmegen, 8 oktober 2003

Een ongebruikelijke gebeurtenis in de wereld van open-source software: Een geldprijs voor de beste bijdrage aan een project.

Veel software ontwikkelaars werken belangeloos mee aan het maken van vrij te verspreiden computer programmas. Daar verdienen ze dus geen geld mee en moeten dit naast hun baan of studie doen. Een uiting van waardering voor het werk dat verricht wordt is dus wel op zijn plaats. Meestal bestaat die waardering alleen uit informele bedankjes van gebruikers. Bij het A-A-P project wilden we meer doen en is een prijsvraag uitgeschreven voor de Zimbu Awards. Zimbu is de mascotte van het A-A-P project.

 
De drie Zimbu Award winnaars zijn:

444 euro voor "the best contribution to the A-A-P project" gaat naar Adriaan de Groot. Hij heeft een groot aantal problemen opgespoord en oplossingen aangedragen. Hij heeft de documentatie omgezet van SGML naar XML en beschreven hoe de tools hiervoor geinstalleerd moeten worden. Verder werkte hij aan ondersteuning van "libtool", het uitwerken van de implementatie van taal modules en het robuuster maken van een aantal commando's.

222 euro voor "the most useful patch for Aap or Agide" gaat naar Rui Lopes. Hij heeft de FreeBSD port van Aap gemaakt en patches opgestuurd voor het installeren van Aap. De kwaliteit van de patches was opvallend hoog. Door het maken van de FreeBSD port heeft hij ook gezorgd voor een groter publiek voor Aap.

111 euro voor "the brightest idea for the A-A-P project" gaat naar Joerg Beyer. Joerg heeft diverse oplossingen aangedragen voor lastige problemen bij de implementatie van Aap. Hij heeft ook een eerste implementatie gemaakt voor de configuratie functionaliteit en een opzet gemaakt voor testen. Vreemd genoeg is niet veel van zijn code in Aap terecht gekomen, maar zijn voorbeelden waren onmisbaar.
Joerg heeft het geld gedoneerd aan de Stichting ICCF Holland, een organisatie die door Bram Moolenaar gesteund wordt en kinderen in Uganda helpt.

 
Adriaan de Groot, de winnaar van de hoofdprijs, is blij verrast met de persoonlijke uitreiking. Het toeval wil dat de winnaar van de Zimbu Award niet ver van de A-A-P projectleider zijn werkplek heeft. Iedereen in de wereld maakte evenveel kans op de prijs, maar Adriaan heeft duidelijk de grootste bijdrage geleverd. Bram Moolenaar, de A-A-P projectleider, verzekert ons dat bij de keuze van de winnaar de nabijheid geen rol heeft gespeeld.

Op de vraag of een kans op de Zimbu Award de motivatie voor het werken aan A-A-P heeft vergroot antwoordt Adriaan bevestigend. Hij heeft een beperkte hoeveelheid tijd en erg veel plannen. Maar ook zijn waardering voor de mogelijkheden van Aap speelden een belangrijke rol. Hij verwacht dat Aap het bouwen van KDE applicaties een stuk makkelijker zal maken. Adriaan zal ook de komende tijd hieraan blijven werken, dus de Zimbu Award is bij hem zeker op zijn plaats.

Uiteraard gaat de ontwikkeling van Aap en Agide verder. Ondanks dat de sluitingstermijn voor de Zimbu Awards gepasseerd is wordt op de A-A-P maillist druk gediscussieerd over verdere verbeteringen. Ook zonder geldprijs zijn velen bereid hun tijd te steken in het verbeteren van open-source software, daar zijn we dankbaar voor.

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Stichting NLnet, die ook de opzet van het A-A-P project financieel mogelijk gemaakt heeft.

 
Er is soms verwarring over de naamgeving. Hier een korte uitleg:
A-A-P: Naam van het project. Het is geen afkorting, het is gekozen omdat de domein naam "a-a-p.org" nog vrij was en alfabetisch vooraan staat.
Aap: Naam van het belangrijkste programma van het A-A-P project. Het Aap programma executeert recepten, bestanden met een beschrijving van het werk. Het is vergelijkbaar met "make", maar is robuuster, portable en kan veel meer.
Agide: Een ander programme van het A-A-P project. Dit staat voor "A-A-P GUI IDE". Het is een flexibele software ontwikkel omgeving.
Zimbu: De mascotte van het A-A-P project. Niet toevallig een aap.

Voor foto's van de uitreiking zie: http://www.a-a-p.org/zimbu_award.html

Voor vragen: Bram Moolenaar <Bram@a-a-p.org>

 
Over het A-A-P project:

A-A-P maakt het makkelijk om software te vinden, downloaden en bouwen. Het ondersteunt ook het zoeken in source code, ontwikkelen van programmas, het beheren van verschillende versies en distributie van software en documentatie. Dit betekent dat A-A-P zowel voor gebruikers als ontwikkelaars nuttig is.

A-A-P is een open-source software project: Iedereen kan bijdragen en de software is vrij verspreidbaar onder de GNU GPL.

URL: http://www.a-a-p.org/

 
Over Stichting NLnet:

NLnet is een non-profit organisatie met een missie en een filosofie. De missie is het bevorderen van netwerk technologie. De filosofie is Open Source.

NLnet ondersteunt een breed scala van projecten en activiteiten, variŽrend van software ontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek tot informatiedisseminatie in de vorm van workshops, conferenties en uitwisselingsprogramma's.

Alle resultaten van door NLnet ondersteund onderzoek en ontwikkeling, zoals software, publikaties en ervaringen, worden onder open source (software) licenties beschikbaar gesteld voor verdere ontwikkeling, toepassing en verspreiding.

URL: http://www.nlnet.nl/

 
Over Bram Moolenaar:

Bram Moolenaar is de projectleider van A-A-P. Hij heeft de afgelopen anderhalf jaar full-time aan het project gewerkt. Bram is vooral bekend door zijn werk aan Vim, de tekst editor die met de meeste Linux distributies wordt meegeleverd en meerder malen tot beste tekst editor is verkozen.

URL: http://www.moolenaar.net/

 
  The A-A-P pages:
home
news
Zimbu award
documentation
     Recipe examples
     Aap manual
     Agide tutorial
     features
     presentations
download
     Aap version log
     Agide version log
     ported apps
     packages
maillists and chat
plan and tasks
     SourceForge pages
     Aap todo list
     Agide todo list
architecture
     use cases
     modules
     interfaces
     design decisions
tools overview
     script languages
     build tools
     Install tools
     issue tracking
     version control
     browse tools
     IDEs
     various toolsZimbu!KwMap.net - browse the Keyword Map of A-a-p.org
 
funded by:

NLnet
	 logo


Send comments on this page to Webmaster AT a-a-p.org.            Hosted by SourceForge Logo            Also known as www.Agide.org.